Witam. Wiem że gdzieś to już widziałem. Zakupiłem na allegro taki moduł: http://allegro.pl/komfort-domykanie-...724286332.html I kiedyś znalazłem na forum opis ze zdjęciami, kolorami kabli do których trzeba się podpiąć. Teraz za Chiny Ludowe nie mogę tego odgrzebać. Przeglądałem też forum Passata, bo myślałem, że może tam. Dzięki za znalezienie tego tematu.
kabanos, te dwie masy na schemacie tego modułu ( sygnał zamykania i sygnał otwierania ) to przewody: biały z żółtym paskiem i czarny z żółtym paskiem, niestety nie wiem, który jest który, ale możesz to łatwo sprawdzić podpinając pod te przewody jakiś miernik i przekręcając kluczyk w zamku w drzwiach kierowcy.
W zależności, gdzie chcesz umieścić ten moduł to:
- przy sterowniku centralnego zamka - pin 8 i pin 6 w 24 pinowej wtyczce
- przy słupku A kierowcy 10 pinowa wtyczka brązowa pin 5 i pin 7
- przy samym zamku/siłowniku centralnego w drzwiach pin 4 i pin 6 w 8 pinowej wtyczce.
Kolory przewodów bez względu na miejsce takie same.
piotrek_os, da się bo ja tak mam w poprzednich OI też to miałem.
teraz przy zamykaniu musze dłuzej przytrzymać pilota zeby sie szyby pozamykaly.....a jak nacisne raz- bez przytrzymywania szyby sie nie domykaja. To co trzeba zrobic????? zeby tak było :diabelski_usmiech
piotrek_os, da się bo ja tak mam w poprzednich OI też to miałem.
teraz przy zamykaniu musze dłuzej przytrzymać pilota zeby sie szyby pozamykaly.....a jak nacisne raz- bez przytrzymywania szyby sie nie domykaja. To co trzeba zrobic????? zeby tak było :diabelski_usmiech
no niestety na to pytanie to już Ci nie odpowiem bo we wszystkich przypadkach miałem to już zamontowane
w Mondeo można to było samemu zakodować poprzez odpowiednie wciskanie guzików na pilocie i przekręcaniu kluczyka, ale w VAGach chyba nie ma czegoś takiego.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
kowal 2002, w 0II da to sie zrobić? Zeby przy zamykaniu auta (bez przytyrzmywania przycisku pilota) szyby sie zamykaly?
Nie pamiętam, czy można to zrobić zwykłym kodowaniem ( ja miałem sterowane z alarmu ), ale możesz zastosować podobny moduł, tyle, że w OII trzeba go zamontować w drzwiach kierowcy ( o ile pamiętam przewód szary z żółtym paskiem idący od zamka do sterownika w drzwiach).
No i poległem
Podpiąłem moduł pod wiązkę kabli idących w drzwiach kierowcy do silnika szyby(bardzo dużo przewodów). Znalazłem wcześniej przewód z sygnałem zamykania, otwierania, prądowy. Złączyłem na szybkozłączkach i nie działa. Mam w związku z tym pytania:
1. Przewody sygnał zamykania i otwierania (rozumiem że drzwi?) czy ma byc w nich napięcie w czasie zamykania, otwierania, czy znalazłem przewody idące do kierunkowskazów?
2. Przewód minusowy to jakikolwiek kabel brązowy?
3. Czy w dobrym miejscu kombinuję z podpięciem?
4. Ewentualnie jak znaleźc te przewody z sygnałem zamykania, otwierania (chyba drzwi nie szyb)
Dzięki za cierpliwośc
Udało się :!: Szyby się ładnie domykają. Dzięki kowal 2002 za podpowiedź, była bardzo pomocna
A więc dla chętnych bardzo polecam. Tak jak pisał kowal 2002 należy się wpiąc w przewód sygnału zamknięcia (biało żółty kabelek) i w przewód sygnału otwarcia (czarno żółty kabelek). Ważny jest kierunek podpięcia niebieskiego i zielonego kabelka modułu. Jak widac na zdjęciach niebieski kabelek trzeba podpiąć w kierunku modułu komfortu, a zielony w kierunku zamka drzwi. Biały kabel do czarno żółtego. Czerwony kabel (zasilanie) trzeba wpiąć pod 12V. A masa pod masę(ja wybrałem pierwszy z brzegu brązowy kabelek).
Poniżej zdjęcia moich modyfikacji
Też kupiłem taki moduł ale przyszedł inny niż na zdjęciach allegro ma cztery kable jeden niebieski +12V impuls jeden brązowy masa i dwa zielono żółte wyjście przekażnikowe(takie są opisy )Narazie sie tej firmy dowiaduje czy mnie złego czasem nie przysłali . Chyba że ktoś już taki podpinał i mu działa ?
pablokinah, faktycznie różni się od tego co w linku,ale możliwe że spełnia te same funkcje, domknięcie szyb jest spowodowane tym iż ten niby moduł podtrzymuje przez 15sekund impuls masy w celu zamknięcia szyb, jeśli pomylisz przewody to z kolei otworzy szyby do maxa, aby zlokalizować kolory odpowiadające za otwieranie i zamykanie, weź próbnik 12 voltowy i złap żabką do masy , moduł komfortu steruje szybami przez podawanie masy,wszystkie potrzebne przewody znajdziesz w drzwiach kierowcy.ok
pozdro
Właśnie tak pisze że ten podtrzymuje 15 s a ten z linku 24 s czekam aż mnie odpiszą czy ten jest ok jak tak to będę szukał mierzył i podpinał, dzięki za pomoc .
Ps. właśnie się zastanawiałem jak jest sterowanie plusem czy minusem teraz już wiem.
pablokinah, wiadomo im dłużej przytrzymuje to w razie otwartych wszystkich okien to spokojnie da rade je zamknąć. w aukcji w schemacie było że trzeba przeciąć przewód od zamykania a do ich końców podłączyć przewody z modułu.ok
podpiąłem to ustrojstwo i działa ale tylko z kluczyka z pilota próbowałem znaleść sygnał ale mnie nie wychodzi może ktoś wie po jakim pinie idzie sygnał zamykania z pilota jak narazie niebieski pod stały plus brązowy pod impuls białożółty minusa z zamka a jeden zielonożółty pod stały minus drugi zielonożółty pod białożółty
pablokinah, spróbuj podłączyć końcówkę próbnika pod + a grotem dotykaj do poszczególnych pinów i przyciskaj pilotem guzik od zamykania, zamek za rygluj śrubokrętem aby rygiel się chował i wychodził .ok
ROBAL_26
muszę teraz spróbować z plusem wczoraj już nie chciało mnie się
octaviars1
miałem właśnie zaryglowany śrubokrętem sprawdziłem 29 pinów w kostce modułu i jeszcze w zamku osiem aż przestał na chwile działać
pablokinah, mam wrażenie, że źle to podłączasz ( albo źle zrozumiałem Twój opis ).
To urządzenie symuluje przytrzymanie przekręconego w zamku kluczyka ( czyli dłuższe podanie masy na odpowiedni styk ). Sygnał sterujący dla tego urządzenia nie jest brany ze styku zamka tylko z silnika siłownika centralnego zamka. Wykorzystuję się tu zasadę, że przy otwieraniu silnik podłączony jest w jedną stronę ( np. pin1 +, pin2 - ) a przy zamykaniu w drugą ( pin1 -, pin2 + ).
Teraz zakładając, że urządzenie reaguje na podanie minusa, musisz znaleźć na którym pinie silnika w siłowniku centralnego zamka w drzwiach pojawia się minus przy zamykaniu auta. Pod ten pin podłączasz wejście urządzenia ( sygnał sterujący ). Drugi kabelek tego urządzenia, na którym pojawia się "podtrzymanie masy" przez te 15 sek ( po podaniu krótkiego sygnału na pierwszy kabelek sterujący ) podłączasz do styku zamka ( bębenka ), na którym pojawia się masa po przekręceniu kluczyka "na zamykanie". Stały plus i stała masa to chyba jasne gdzie podłączyć.
Po podłączeniu całość działa tak: Przekręcasz w zamku kluczyk "na zamknięcie" ( lub naciskasz pilota "na zamknięcie" ), sterownik centralnego zamka podaje odpowiednie napięcia na silniczek siłownika zamka, żeby zaryglować drzwi. W tym momencie dołożony układ wykrywa pojawienie się "minusa" na odpowiednim pinie silniczka i podaje na swoim wyjściu sygnał "długiej masy" trwający powiedzmy te 15 sek. Ten sygnał masy jest podłączony do styku w zamku więc całość zachowuje się tak jakbyś przytrzymywał w zamku przez te 15 sek. przekręcony kluczyk "na zamykanie" co powoduje domknięcie szyb.
pablokinah, no z twoich "objawów" tak by wynikało...
Przewody do silnika w siłowniku centralnego zamka w drzwiach mają kolor: żółty z czarnym paskiem i szary z czarnym paskiem.
Przewód od styku w zamku chyba znalazłeś ( biały z żółtym paskiem i czarny z żółtym paskiem ).
Dzisiaj mnie nie było dane już to sprawdzić ale jutro może się uda , jak dobrze że można liczyć na jakąś mądrą podpowiedz. dam znać jak zrobię
[ Dodano: Czw 27 Wrz, 12 19:31 ]
NO i zrobiłem dzięki pomocy
kowal 2002
najpierw dałem impuls na masie ale coś się to żle pracowało zamykało z powrotem zamek i bębenek nie reagował dziwne ale zmieniłem plany i mase dałem na stałe a plus dałem na impuls i wtedy zaczęło dobrze pracować ale nie jest celująco w trakcie jak są zwarte styki urządzenia wtedy zamek z kluczyka nie reaguje ale z pilota jest jak najbardziej ( chyba nie dokońca dopracowane ) no ale działa
[ Dodano: Czw 27 Wrz, 12 19:51 ]
żółty z czarnym paskiem i szary z czarnym paskiem to jest doprowadzenie zasilania silniczka centralnego i na nich jest cały czas napięcie ok 10V na oby dwóch
Komentarz